dinsdag 2 december 2014

JAPAN IX

Van Yoshino naar Nara
Als ik op Youtube filmpjes zie hoe druk het is in April in Yoshino, wanneer de lentebloesem te bewonderen is, prijs ik me gelukkig er in Mei te zijn.
lente in Yoshino
Er zijn nu weinig bezoekers, en in de tempeltuinen, die ik de volgende dag bezoek, voelt het als een luxe om deze prachtige plekken in alle stilte te kunnen zien en er zo lang te blijven als ik wil.
Hier geen 'droge tuin', met grind en rotsen, maar een vijver, grillige paadjes, trappen, een overdekte zitplek met uitzicht over de tuin en de omgeving.   
tempeltuin
oase
goed verzorgde oude boom 

vijver
 Ik zou hier makkelijk nog wat langer kunnen blijven, er is veel te zien en de religieuze atmosfeer bevalt me.
buddhist-shinto tempel
ontvangst-kamer klooster
deel van grote tempelhal
Maar voor vanavond heb ik weer een reservering in een ryokan in Nara en ga dus weer op pad, met de trein via Kashiharajingumae en Yamatosadaiji naar Nara, anderhalf uur reizen.
Op het station van Yoshino spreekt de banketbakker me aan en geeft mij wat lekkers uit de winkel, groene thee mochi! verrassing! twee dagen terug had ik wat zitten praten met haar dochter en haar een piepklein souveniertje uit Nederland gegeven, omdat haar familie me hielp naar Yoshino -dorp te komen hoog in de bergen.....
zwarte koffie met groene thee mochi
De ryokan Seikan-so in Nara, waar ik twee dagen zal logeren, is op loopafstand van het Kintetsu station, wat midden in de stad ligt, maar de ryokan staat in een rustig straatje en mijn kamer kijkt uit op een mooie tuin.
Seikan-so

kamer Seikan-so, Nara
Een van de dingen die  je moet zien in Nara is natuurlijk Todaiji, de tempel die, als hoofdtempel van alle Buddhistische tempels, in Japan is gebouwd in 752 en zo invloedrijk werd dat de hoofdstad werd verplaatst van Nara naar Nagaoka in 784, om zodoende die invloed op staatszaken verminderen.
De centrale hal in Todaiji, de Daibutsuden(grote buddha hal) is het grootste houten gebouw in Japan ondanks het feit dat de laatste reconstructie van 1692,  slechts tweederde van de grootte is van het originele gebouw.
In het enorme houten gebouw staan de grote bronzen beelden van Buddha Vairocana (universele boeddha), 15 meter hoog,  met aan beide zijden een Bodhisattva (Bodhisattva's zijn diegenen die werken aan de 'verlichting' van alle wezens, niet alleen die van zichzelf).

Todaiji

Boeddha 

Bodhisattva


Het is er druk, waarschijnlijk is het er altijd druk en hoewel mensen zich heel beschaafd gedragen lijkt het zo toch meer een museum dan een tempel, de spirituele dimensie is verborgen voor me, of in me?
Wel heb ik in de tempel een mooie ontmoeting met een, net als ik, oudere vrouw.
Ze vraagt haar begeleider om voor haar te vertalen en mij zodoende allerlei vragen kan stellen; wat ik hier doe en hoe het mij hier bevalt.
Graag had ik wat meer tijd met haar doorgebracht, maar ook dit korte contact was een geschenk; midden in deze mooie tempel, tussen alle drukte, zaten we aan de kant in alle rust te praten.
Dit beroemde gebouw staat in een groot park , waar tientallen herten los lopen, die als ze een 'hertekoekje' aangeboden krijgen voor je buigen. Dit werkt mee aan het pretpark-gevoel wat ik hier heb.
Zie hier een filmpje:
hertje in Nara
langs de weg


herten in Nara
Nara is een kleine stad met zo'n 100.000 inwoners en maakt in het centrum, het kleine gebied waar ik rondloop, een welvarende indruk .
De overdekte winkelstraten hebben luxe winkels met kwaliteit spullen en ik vind er een prachtige winkel die gespecialiseerd is in kaligrafie- en sumi-e benodigdheden.
Waar ik wat penselen en gekleurde inktstaven koop, om thuis verder te kunnen gaan met het 'steeds maar oefenen zonder verwachting' :-) in sumi-e, de kunst van het weglaten.....
sumi-e winkel Nara
inktstaven en kwasten
                           
etalege sumi-e winkel
Nara is dè inktstad  
Ik geniet van de vormgeving van de traditionele houten huizen, van de inrichting van winkels en etalages, die een eenvoudige schoonheid van vormen en voorwerpen laten zien.....
voordeur in Nara
etalage 

etalage
bel
Je ziet er weinig kinderen zonder hun ouders op straat, maar deze drie hadden veel pret met elkaar onderweg naar .....

onderweg naar school?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten