dinsdag 28 juni 2011

Ahhhh, gelukkig weer een boek gevonden waarmee het echt weer genieten was: Zondagsgeld van Philip Snijder.
Het is een 'klein'boek, 157 pagina's, ruime lay out, comfortabel lezen.
Na Nachttrein naar Lissabon ben ik in verschillende romans begonnen maar raakte niet geboeid en bij Zondagsgeld gelukkig wel.
Dit boek is van een heel ander soort boek dan het filosofische 'Nachttrein, het deed me denken aan het mooie 'Kleine dagen' van Bernard Dewulf.
De schrijver is net als Dewulf sterk in observaties dicht op de huid en in het 'de alledaagse dingen een glans geven die het kijken en voelen, horen een extra intensiteit geeft'.
Het verhaal wordt beleefd en gezien door een 11 jarige jongen die opgroeit op Bickerseiland in Amsterdam in de 60er jaren.
Armoede, werkloosheid, ongeschoolde arbeiders die niet verder komen en kijken dan hun 'aaigenste' Bickerseiland. Is ontroering en af een toe hardop lachen een goed teken bij het lezen van een roman? voor mij wel...
Heerlijk is het platte Amsterdams, af en toe in de dialogen, en de platte grappen van de 'Eilanden, wat veel lijkt op het Jordaans denk ik.
Een van de verhalen,'de twist' is een gebeurtenis die je meemaakt door de kinderlijke, maar wel erg scherpe observaties, die de jongen doet bij de koperen bruiloft van oom Rikus en tante Gerda.
Over de bij alle feesten weer ingehuurde muzikant ome Freek,die altijd hetzelfde programma afdraait wat niemand echt leuk schijnt te vinden, maar hij is goedkoop en muziek moet er zijn.. en met de drank erbij wil de verplichte polonaise toch wel lukken....
En er is de ontroering over hoe mensen in een hechte groep zich soms, en de jongen en zijn vader heel vaak, moeten schipperen om niet afgewezen te worden door de groep en daarom mee doen aan de domme grappen en het eeuwige herhalen van versleten uitspraken die men gewend is en steeds weer wil horen.
De gene en het ongemak die de vader en de jongen bijna voortdurend voelen wordt heel mooi neergezet. Een roman met beeldende beschrijvingen van schaamte, kinderliefde, en avontuurlijk opgroeien in een dorp in de stad, tussen familieleden die voortdurend bij elkaar op bezoek gaan en vooral landerig hangen in de kleine kamertjes en op de straathoeken, die elkaar dwingend hun Bickerseiland-mores opleggen.
Dit is een debuut van Snijder en er is inmiddels in maart een tweede roman uitgekomen; Retour Palermo, waar ik nu ook benieuwd naar ben.




Zondagsgeld is ook digitaal uitgebracht.
Philip Snijder
Uitgeverij Mouria
ISBN:9789045800493
Prijs:
€7,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten