donderdag 28 juli 2011

Zandbord

Zandbord.
Vandaag was ik in Matara, een drukke middelgrote stad, met een goede boekhandel waar ik twee boeken van Martin Wickramasinghe kocht, omdat het zo leuk is om nu hier werk van een gevierd schrijver,Sri Lankaan, te lezen met verhalen die zich in Sri Lanka afspelen.

















In’ Lay bare the roots’ van Martin Wickramasinghe las ik dat hij heeft leren schrijven op een zandbord.
Martin Wickramasinghe (1890-1976) is de meest- bekende en -succesvolle schrijver van Sri Lanka en is geboren in Koggala, precies tussen Galle en Matara in, aan de kust dus.
In zijn tijd kregen de welgestelde kinderen priveles van een guru en leerden het Singhala met behulp van het zandboard: het was een soort tafeltje , zwart geschilderd met daarop een laag wit zand.

















De beschrijvingen van het opgroeien van een jongen in deze kuststreek, in het Ceylon van toen, is prachtig, poëtisch maar ook heel helder, beschrijvend, tastbaar bijna.
Toen ik las over het zandbord moest ik ook denken aan de opmerking van Michael Ondaatjeover het Singhala alfabet:“verticalen overheersten in het Sanskriet, maar dat scherpe net van tekens was onmogelijk op Ceylon. Hier waren de Ola-bladeren waarop men schreef te teer. Een rechte lijn zou het blad in tweeën scheuren en dus werd een krullend alfabet afgeleid van zijn Indisch neefje”.

පවරා අන්තර් පළාත් පන්දුවාර ක්‍රිකට්‌ තරගාවලියබස්‌නාහිර, රුහුණ, කඳුරට සහ වයඹ අර්ධ අවසන් පූර්ව වටයට(iets over cricket)

Het is echt een extra om het boek van Wickramasinghe hier te hebben gekocht, vlak bij waar hij geboren en getogen is, Toggala.
Details, niet onbelangrijk: het (in engels vertaalde)boekje kost Rs 130, dat is nog geen euro, het tweede boekje Rs 165, iets meer dan een euro. Dat is mooi toch? Een goed boek net zo duur/goedkoop als twee koffie met een kokoskoek…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten