woensdag 24 september 2014

JAPAN VI

NACHI

Van Koguchi naar Nachi Taisha is een wandeling van 14,5 km over bergen van bijna 900m hoog, waar de meeste pelgrims twee dagen over doen, dus die ik per bus en trein ga doen via een andere route in een paar uur :-)
Nu zie/weet ik dat ik daarmee de ervaring mis van de pelgrim-spirit die op de Kumano Kodo voortdurend gevoed wordt door de vele bijzondere plekken onderweg, zoals de Oji, kleine Shinto shrines,

Oji
de overblijfselen van gedenkwaardige theehuizen en de betoverende uitzichten.
En natuurlijk de ervaring van het effect van een grote inspanning en het inzicht wat je daarmee mogelijk krijgt...
Maar het reizen met het openbaar vervoer is voor mij ook inspirerend, zoals nu onderweg naar de oostkust, naar Nachi.

Pacific ocean


onderweg
     
Hier en daar wachten op de volgende trein of bus in de stadjes vind ik ook meditatief, 
een tijdje gewoon daar zijn, niets te moeten en alleen maar observeren....
bonsai bij de deur
 sinaasappels!
Japanse Akita
De stationnetjes zijn ook prettig, zo goed georganiseerd en overzichtelijk, er is ook meestal een info-balie met behulpzame mensen die de regio goed kennen en engels spreken.

stil stationnetje 
In Nachisan, een heilige plaats in Wakayama, vlak bij de Pacific Ocean,  zijn drie belangrijke historische plekken te bezoeken, die ook een onderdeel vormen van de Kumano Kodo pelgrimsroute, 
Nachi Taisha is een voorbeeld van boeddhistische en Shinto syncretisme (Shinbutso shugo) in het Kii gebergte.

Kumano Naschi Taisha bevat een Shinto shrine waar o.a een driebenige kraai wordt vereerd (de mythe luidt dat deze kraai van steen werd op deze plek, toen hij terugkeerde van het begeleiden van  keizer Jinmu, die leefde in de 7de eeuw en de eerste keizer van Japan was, op diens bedevaart, sindsdien is deze kraai de beschermer van de pelgrims)
drie pootjes
Shinto tempel
Shinto shrine Nachi Katsuura
En daarnaast op dezelfde berg, staat een oude boeddhistische tempel Seiganto-ji
 Seiganto-ji, Nachi
 Seiganto-ji, Nachi
Seiganto-ji plein
Buddha's met blikjes fris
Seiganto-ji, Boeddhist-Shinto
Vanaf het Seiganto0ji plein heb je een uitzicht op de  Nachi waterval, ook een Shinto heiligdom; het is de de hoogste waterval van Japan: 133 m hoog en 13 meter breed.
Nachi waterval
 Nachi waterval
De natuurgeesten, Kami die hier 'verblijven' worden op deze plek aangesproken, toegesproken, eerbiedig benaderd, of zo ziet dat er uit in ieder geval, er worden cederhoutjes geofferd in een vuurketel, wierook aangestoken en muntjes geworpen, drie keer in de handen geklapt en gebogen....

                                        
                                      vuuroffers 

























En als je ervoor staat en je omdraait, zie je in de verte de Pacific Ocean….

Pacific ocean
De oude Nagi Tree, die op deze heilige grond staat, is van de soort Podocarpus Nagi, een van de altijd-groene soorten in de gematigde gebieden. 
heilige Nagi boom
Het is een 800 jarige  boom van ongeveer  4.5 m in stam-omtrek en 17.6m hoog, , vereerd als heilig.
Je kan er in, tussen de wortels en natuurlijk doe ik dat 


Torii voor de ingang van 800 jaar oude Nagi boom
Ingang heilige boom
en ben er minstens zo onder de indruk van als van de Shinto shrine, die nog niet zo lang geleden gerestaureerd is, lijkt het.



Binnenin
ìn de Nagi boom
Ook is deze heilige plaats gewijd aan de God van de vervulde wensen! 
Een paar uur liep ik daar rond, dronk thee , stak kaarsjes aan, brandde cederhoutjes, reciteer de Hartsutra, terwijl de priester op de maikukio sloeg en de monniken en leken sutra’s zingen. 

Nachisan is een stilte plek, oud en statig, roept eerbied, bewondering en verwondering op,  wat een bijzondere prettige stemming is om in te zijn, vind ik;-)


Shinto-bel in Boeddhist temple
Hoewel ik de route niet meer lopend maar met openbaar vervoer afleg,  eet en slaap ik  in de misjuku’s en ryokans waar de pelgrims s’avonds moe aankomen en s’morgens na een goed ontbijt weer vol goede moed vertrekken. 
Het is leuk ze te spreken en hun ervaringen te horen van de tochten door de mooie wouden, over de bergen en dalen, over vermoeidheid en soms over spirituele ervaringen.
In minshuku Mitaki Sanso ontmoet ik een jonge chinese vrouw die me verteld dat ze de Kumano Kodo tocht eigenlijk te zwaar vind en een beetje gevaarlijk om alleen te doen, ze was die dag een keer gevallen en daar erg van geschrokken, gelukkig was het goed afgelopen.....
En ook sprak ik het jonge Franse stel weer, die ik in Koguchi ontmoette en waarvan de jonge man ons aan het lachen maakte met het uitspreken van de angst dat hij het leven zou laten op de Kumano Kodo door een beet van een slang, hij was half ernstig en aangekomen in Nachi bijzonder opgelucht en blij dat ie het gehaald had :-)
mooie 'noren', ipv deur, in minshuku Mitaki Kodo
Het was een speciale dag, met oogstrelende taferelen en diepgevoelde ervaringen.
Morgen verder naar Yoshino, waar ik twee nachten blijf.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten